Wednesday, December 1, 2021

CLASS-6 SUBJECT-SCIENCE CHAPTER-4 SORTING MATERIAL INTO GROUPS

 EVENTS CONVENT HIGH SCHOOL

01/12/2021      CLASS- 6   SESSION 2021-22
SUBJECT :SCIENCE

CHAPTER-4
SORTING MATERIAL INTO GROUPS

______________________________________


Q. 1. State whether the statements given below are ‘true’ or ‘false’.

(i) Stone is transparent, while glass is opaque.
(ii) A notebook has lustre while eraser does not
(iii) Chalk dissolves in water.
(iv) A piece of wood floats on water.
(v) Sugar does not dissolve in water.
(vi) Oil mixes with water. 
(vii) Sand settles down in water.
(viii) Vinegar dissolves in water.
Ans.
(i) False
(ii) False
(iii) False
(iv) True
(v) False
(vi) False
(vii) True
(viii) True

Q. 2. Given below are the names of some objects and materials:
 Water, basket ball, orange, sugar, globe, apple and earthen pitcher Group them as:
(a) Round shaped and other shapes
(b) Eatables and non-eatables
Ans.
(a) (i) Round shaped: Basket ball, apple, orange, globe, earthen pitcher.
(ii) Other shapes: Water, sugar.
(b) (i) Eatables: Water, orange, sugar and apple.
(ii) Non-eatables: Basket ball, globe and earthen pitcher.


Q.3 VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

1. Why do we need to group materials? Give one reason.
Ans: We often group materials for our convenience. It helps to describe their properties.

2. Suggest two bases on which we can group objects.
Ans:
(i) Material used in making the object, e.g. wood or metal/plastic.
(ii) Material of the object is soft or hard, or substance is soluble or insoluble in water.

3. Is a substance which can be compressed soft or hard?
Ans: Soft.

4. Select a lustrous material out of the following substances:
Ans: Aluminium.

5. Which material is generally used for making pens?Wood, aluminium, plastic, cotton 
Ans:Plastic or metal.

6. Is oil soluble in water?
Ans: Oil does not dissolve in water so it is insoluble in water but floats on the surface of water.

7. Name two objects which are made from opaque materials.
Ans: Wooden doors, blackboard/steel plate.

Q.4SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

1. Write any four properties of materials.
Ans:
(a) Appearance
(b) Hardness
(c) Solubility
(d) Float or sink in water
(e) Transparency

2. Why is a tumbler not made with a piece of cloth?
Ans: We use tumblers made of glass, plastic and metal to keep a liquid. These substances can hold a liquid.
A tumbler made of cloth cannot hold a liquid because:
(i) Cloth piece is not hard enough to hold liquids and
(ii) Cloth piece has very minute pores through which the’liquid oozes out.

3. What are the similarities between iron, copper and aluminium?
Ans:
(a) They all have lustre,
(b) They are all metals,
(c) They are hard.

4. Mention some materials which are made up of paper.
Ans: Books, notebooks, newspapers, toys, calendars, etc.

5. Why is water important for our body?
Ans: Water can dissolve a large number of substances, so it is needed by the body. It is also major part of our body cells.

CLASS-7 SUBJECT-HINDI CHAPTER-14 खानपान की बदलती तस्वीर

 EVENTS CONVENT HIGH SCHOOL

27/11/2021      CLASS- 7   SESSION 2021-22
SUBJECT : HINDI

CHAPTER-14 

खानपान की बदलती तस्वीर
______________________________________


खानपान की बदलती तस्वीर

पाठ्यपुस्तक के प्रश्न-अभ्यास

बहुविकल्पी प्रश्नोत्तर

(क) ‘खानपान की बदलती तसवीर’ नामक पाठ के लेखक के नाम बताएँ।
(i) रामचंद्र शुक्ल
(ii) शिवप्रसाद सिंह
(iii) प्रयाग शुक्ल
(iv) विजय तेंदुलकर।

(ख) खानपान की संस्कृति में बड़ा बदलाव कब से आया?
(i) पाँच-सात वर्षों में
(ii) आठ-दस वर्षों में
(iii) दस-पंद्रह वर्षों में
(iv) पंद्रह-बीस वर्षों में

(ग) युवा पीढ़ी इनमें से किसके बारे में बहुत अधिक जानती है?
(i) स्थानीय व्यंजन
(ii) नए व्यंजन
(iii) खानपान की संस्कृति
(iv) इनमें से कोई नहीं।

(घ) ढाबा संस्कृति कहाँ तक फैल चुकी है?
(i) दक्षिण भारत
(ii) उत्तर भारत तक
(iii) पूरे देश में
(iv) कहीं नहीं।

(ङ) पाव-भाजी किस प्रांत का स्थानीय व्यंजन है?
(i) राजस्थान
(ii) महाराष्ट्र
(iii) गुजरात
(iv) मध्य प्रदेश।

(च) किसी स्थान का खान-पान भिन्न क्यों होता है?
(i) मौसम के अनुसार, मिलने वाले खाद्य पदार्थ
(ii) रुचि के आधार पर
(iii) आसानी से वस्तुओं की उपलब्धता
(iv) उपर्युक्त सभी

(छ) इनमें से किसे फास्ट फूड के नाम से जाना जाता है।
(i) सेव
(ii) रोटी
(iii) दाल
(iv) बर्गर

उत्तर
(क) (iii)
(ख) (iii)
(ग) (iii)
(घ) (iv)
(ङ) (ii)
(च) (iv)
(छ) (iv)

अतिलघु उत्तरीय प्रश्न

(क) उत्तर भारत में किस बात में बदलाव आया है?
उत्तर-
उत्तर भारत में खान-पान की संस्कृति में बदलाव आया है।

(ख) आजकल बड़े शहरों में किसका प्रचलन बढ़ गया है?
उत्तर-
आजकल बड़े शहरों में फ़ास्ट फूड चाइनीज नूडल्स, बर्गर, पीजा तेज़ी से बढ़ा है।

(ग) स्थानीय व्यंजनों की गुणवत्ता में क्या फ़र्क आया है? इसकी क्या वजह हो सकती है?
उत्तर-
स्थानीय व्यंजनों की गुणवत्ता में कमी आई है जिससे लोगों का आकर्षण कम हुआ है। इसका कारण है उन वस्तुओं में मिलावट किया जाना, जिनसे तैयार की जाती है।

(घ) मथुरा-आगरा के कौन-से व्यंजन प्रसिद्ध रहे हैं?
उत्तर-
मथुरा के पेड़े और आगरा का दलमोट-पेठा प्रसिद्ध है।

लघु उत्तरीय प्रश्न

(क) स्थानीय व्यंजनों के प्रसार को प्रश्रय कैसे मिली?
उत्तर-
आज़ादी के बाद उद्योग-धंधों, नौकरियों, तबादलों (स्थानांतरण) के कारण लोगों का एक प्रदेश से दूसरे प्रदेश में जाने से मिश्रित व्यंजन संस्कृति का विकास हुआ। उसके कारण भी खानपान की चीजें किसी एक प्रदेश से दूसरे प्रदेश में पहुँची हैं।

(ख) खानपान संस्कृति का ‘राष्ट्रीय एकता’ में क्या योगदान है?
उत्तर-
खानपान संस्कृति का राष्ट्रीय एकता में महत्त्वपूर्ण योगदान है। खाने-पीने के व्यंजनों का प्रभाव एक प्रदेश से दूसरे प्रदेश में बढ़ता जा रहा है। उदाहरण के तौर पर उत्तर भारत के व्यंजन दक्षिण व दक्षिण के व्यंजन उत्तर भारत में अब काफ़ी प्रचलित हैं। इससे लोगों के मेलजोल भी बढ़ता जा रहा है जिससे राष्ट्रीय एकता को बढ़ावा मिलता है।

(ग) स्थानीय व्यंजनों का पुनरुद्धार क्यों ज़रूरी है?
उत्तर-
स्थानीय व्यंजन किसी न किसी स्थान विशेष से जुड़े हैं। वे हमारी संस्कृति की धरोहर हैं। उनसे हमारी पसंद, रुचि और पहचान होती है। इसलिए भारतीय व्यंजनों का पुनरुद्धार आवश्यक है क्योंकि पश्चिमी प्रभाव के कारण अपना अस्तित्व खोते जा रहे हैं। अतः इनको पुनः प्रचलित करने की आवश्यकता है।

Saturday, November 27, 2021

CLASS-7 SUBJECT-SOCIAL SCIENCE (GEOGRAPHY) CHAPTER-9 LIFE IN DESERT

 EVENTS CONVENT HIGH SCHOOL

27/11/2021      CLASS- 7   SESSION 2021-22
SUBJECT : SOCIAL SCIENCE GEOGRAPHY 

CHAPTER-9 
LIFE IN DESERT

______________________________________


1. Answer the following questions briefly:                                                   
(a) What are the two types of deserts found in the world?
(b) In which continent is the Sahara desert located?
(c) What are the climatic conditions of the Ladakh desert?
(d) What mainly attracts tourists to Ladakh?
(e) What type of clothes the people of the Sahara desert wear?
(f) Name the trees that grow in Ladakh
Answer:
(a) The two types of deserts found in the world are hot deserts and cold deserts.

(b) The Sahara desert is located in Africa.

(c) The climate of the Ladakh desert is extremely cold and dry due to its high attitude which varies from about 3,000 m in Kargil to more than 8,000 m in the Karakoram. The air at this attitude is so then that the heat of the sun can be felt intensely. The day temperatures in summer are just above zero degree and the night temperatures are below -30°C. Winters are extremely cold with temperatures below -40°C for most of the time. There is very little rainfall in this region. It is as low as 10 cm every year. The area experiences freezing winds and burning hot sunlight. There is always a chance of sunstroke and frostbite at the same time.

(d) Ladakh is a famous tourist place. The tourists from within the country and abroad enjoy visiting Buddhist monasteries that dot the Ladakhi landscape with their traditional gompas.
The meadows and glaciers in Ladakh also attract these tourists. The ceremonies and festivities in which the local people keep themselves engaged during winter months are great attractions to the tourists.

(e) The people of the Sahara desert wear heavy clothes.

(f) Scanty patches of grasses and shrubs, groves of willows and poplars, fruit trees such as apples, apricots and walnuts.

2. Tick the correct answer:
(i) Sahara is located in which part of Africa?
(a) eastern                          (b)   northern                               (c) western.
(ii) Sahara is what type of dessert?
(a) cold                              (b)   hot                                      (c) mild.
(iii) The Ladakh desert is mainly inhabited by ………..
(a) Christians and Muslims
(b) Buddhists and Muslims
(c) Christians and Buddhists.
(iv) Deserts are characterized by ……………..
(a) Scanty vegetation        (b)heavy precipitation              (iii) low evaporation.
(v) Hemis in Ladakh is famous ………………
(a) temple                           (b)   church                                 (c) monastery.
(vi) Egypt is famous for growing
(a) wheat    (b) maize                                    (c) cotton.
Answer: (i)-(b), (ii)-(b), (iii)-(b), (iv)-(a), (v)-(c), (vi)—(c).

3. Match the following: 

NCERT Solutions For Class 7 Geography Social Science Chapter 10 Life in the Deserts Q3

4. Give reasons:

  1. There is scanty vegetation in the deserts.
  2. People of the Sahara desert wear heavy robes.

Answer:

  1. There is scanty vegetation in the deserts because of the following reasons:
    • Vegetation depends on two factors: climate and soil.
      • The climate in the deserts is either very hot and dry or very cold and dry.
        ★ Such a climate does not allow the growth of vegetation.
        ★ Rainfall is scanty. Hence vegetation does not grow in dry conditions.
      • Soil is either sandy (in hot deserts) or covered with snow (cold deserts) for most of the year. Both types of soil do not encourage vegetation to grow.
  2. People of the Sahara Desert wear heavy robes because of the following reasons:
    • Robes of the people of Sahara Desert are made of hides (of animals) or hair of animals.
    • These robes are heavy:
      • They protect the people from the scorching sun and extreme heat (dust storms and hot winds).
      • They protect the people from dust storms and hot winds.

5. Map skills:
(i) On the outline map of Africa, marks the Sahara desert and any four countries around it.
(ii) On the outline map of India, mark the Karakoram Range, Zanskar Range, Ladakh and zojila pass.
Answer:
NCERT Solutions For Class 7 Geography Social Science Chapter 10 Life in the Deserts Q5
NCERT Solutions For Class 7 Geography Social Science Chapter 10 Life in the Deserts Q5.1